Održavanje akustičnih klavira i pijanina

03/08/2014
piano-2171007_1280

Održavanje akustičnih klavira i pijanina

Klaviri i pijanina su u osnovi vrlo izdržljivi instrumenti koji vam, uz pravilno održavanje i brigu, mogu u punom sjaju služiti desetljećima. Nekoliko je osnovnih pravila kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se to ostvarilo:

 

  • Pozicija instrumenta u prostoriji

Treba izbjegavati pozicioniranje instrumenta u blizini izvora topline i hladnoće (prozori, radijatori, klima uređaji i sl.) jer to djeluje vrlo negativno, kratkoročno (ubrzava raštimavanje instrumenta) i dugoročno (utječe na vanjski izgled instrumenta, kao i na zdravlje pojedinih dijelova mehanike).

 

  • Stabilnost temperature i vlažnosti zraka u prostoriji

Idealni uvjeti za instrument su temperatura zraka između 18˚C i 22˚C te vlažnost od oko 40%. Instrument neće pretrpjeti štetu ukoliko dođe do manjih odstupanja, pa čak i većih, ako nisu dugotrajna. Svakako treba izbjegavati temperaturne ekstreme kao i pretjeranu vlažnost ili suhoću zraka u prostoriji.

 

  • Redovito ugađanje (uštimavanje) instrumenta

Učestalost ugađanja uvelike ovisi o količini i načinu sviranja. Preporučeni minimum je jedno ugađanje godišnje. Za instrumente koji se koriste redovito preporučuju se dva ugađanja godišnje, dok se za instrumente koji se koriste za javne izvedbe ili se koriste svakodnevno i višesatno preporuča i češće ugađanje.